Η ασβαγκάντα (Ashwagandha ή Somnifera Withania), είναι ένα βότανο που φύεται κυρίως σε Νεπάλ και Ινδία. Γνωστό ως το  Ινδικύ Ginseng, έχει κεντρικό ρόλο στην παραδοσιακή ινδική ιατρική – αγιουβέρδα – όπου χρησιμοποιείται σε ευρεία ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, ως αναλγητικό, ως στυπτικό, ως αντισπασμωδικό, ως ανοσοδιεγερτικό, για τη θεραπεία φλεγμονών καρκινωμάτων για την γενική τόνωση του οργανισμού (adaptogen) και ως αντιγηραντικό.

Η ενασχόληση της εναλλακτικής Ιατρικής με την ασβαγκάντα εγκαινιάστηκε μετά από μελέτες που έδειξαν ότι το βότανο είχε τα εξής αποτελέσματα:

  1. Αύξησε την διανοητική απόδοση σε υγιή άτομα,
  2. Αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες,
  3. Αύξησε τη σεξουαλική απόδοση των γυναικών,
  4. Αύξησε τη σωματική απόδοση και την αντοχή,
  5. Μείωσε τα επίπεδα του άγχους.

Το βότανο σήμερα χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία καταστάσεων όπως:

  • για την ενίσχυση της αντοχής της αθλητικής ικανότητας
  • για την ενίσχυση της σεξουαλικής ικανότητας
  • για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης
  • στον διαβήτη
  • σε δυσλιπιδαιμίες
  • σε αρθρίτιδα
  • σε νόσο Πάρκινσον
  • σε ηπατικά προβλήματα
  • σε οιδήματα φλεγμονές
  • σε εξελκώσεις
  • σε ινομυαλγία.

Οι ουσίες του φυτού που ευθύνονται κυρίως για τις ιατρικές του δράσεις είναι χημικές  ουσίες που λέγονται withanolideς. Το φυτό ωστόσο περιέχει ποικιλία βιοενεργών ουσιών όπως στεροειδείς λακτόνες, physagulin, ashwagandhanolide, kaempferol.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Μεταξύ των παρενεργειών έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, εμετός, επιδείνωση ελκοπάθειας.

Η ασβαγκάντα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επιδεινωθούν κατά την λήψη του βοτάνου.

Η ασβαγκάντα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και πρέπει να αποφεύγεται αν υπάρχει πάθηση του θυρεοειδούς. Δεν συνιστάται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό λόγω έλλειψης δεδομένων ασφαλείας.

Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.

 

Πηγή: https://www.healthyliving.gr – Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

(Commenting: OFF)

Εκτός από τρόφιμο, το λεμόνι μπορεί να σκοτώσει τους ιούς και τα βακτήρια. Επίσης το άρωμά του μας ηρεμεί και μας χαρίζει ένα αίσθημα ευεξίας, ενώ τα αιθέρια έλαια της φλούδας του καθαρίζουν και απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα στο χώρο μας.

Τα λεμόνια μας βοηθούν να αναπνέουμε ευκολότερα και βελτιώνουν την σκέψη και τον ύπνο μας. Επιπλέον, αλκαλοποιούν το σώμα μας κρατούν τη χημεία του οργανισμού σε ισορροπία.

(Σχετικό Άρθρο: Οι Top 27 Αλκαλικές Τροφές Στον Πλανήτη!)

Σε κάθε ρόφημα αποτοξίνωσης που προτείνουμε σε προηγούμενα άρθρα μας χρησιμοποιούμε λεμόνι ώστε να καθαρίσει το συκώτι, να καταπολεμήσει την φλεγμονή, να ρυθμίσει την πίεση του αίματος και να μειώσει τη χοληστερόλη. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που βρίσκονται στο λεμόνι επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, ανακουφίζουν τον πόνο και τονώνουν τον μεταβολισμό. Το φρούτο αυτό κάνει καλό στα μαλλιά και το δέρμα, ενώ έχει και στυπτικές ιδιότητες (1).

Εδώ αναφέρουμε μερικές χρήσεις για τα λεμόνια, που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ακόμα.

Αλατισμένο Λεμόνι για Αποσμητικό Κουζίνας

Το άρωμα του λεμονιού διαφέρει από τα συνηθισμένα του εμπορίου. Το αιθέριο έλαιό του περιέχει τη χημική ένωση λεμονίνη, που έχει αντιοξειδωτική δράση. Η εισπνοή λεμονίνης έχει βρεθεί πως προλαμβάνει τα συμπτώματα του άσθματος, πιθανώς μέσω δραστικής απομάκρυνσης του όζοντος (2). Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού, το οποίο του δίνει αυτό το έντομο άρωμα , έχει βρεθεί πως σκοτώνει το βακτήριο E.coli, ένα επιβλαβές βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στην κουζίνα (3).

Κόψτε σταυρωτά ένα ολόκληρο λεμόνι στα τέσσερα με βαθιές τομές που διαπερνούν το φλοιό και φτάνουν στον πολτό, αλλά όχι μέχρι τέρμα. Ρίξτε στην εκτεθειμένη σάρκα του λεμονιού κοινό θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων και τοποθετήστε το στην κουζίνα σας σε κεντρικό σημείο.

Το αλατισμένο λεμόνι θα απορροφήσει τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές, ενώ θα σκοτώσει τους ιούς και τα βακτήρια του αέρα. Το φρέσκο και έντονο άρωμα του λεμονιού χρησιμοποιείται συχνά σε πολλά εμπορικά προϊόντα, επειδή αρέσει σε πολλούς ανθρώπους και τους χαρίζει ένα αίσθημα ευεξίας.

Φτιάξτε Φυσικό Απολυμαντικό με Χυμό Λεμονιού για την Κουζίνα

Χρησιμοποιήστε το χυμό λεμονιού ως απολυμαντικό στην κουζίνα, το μπάνιο, τους χώρους που παίζουν τα παιδιά και αλλού. Επειδή είναι τρόφιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την απολύμανση άλλων τροφίμων.

Μια μελέτη της Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχετικά με τα φυσικά απολυμαντικά διαπίστωσε ότι το κιτρικό οξύ του χυμού λεμονιού σκοτώνει αποτελεσματικά τα κοινά μικρόβια του σπιτιού, ειδικά όταν μένει στις επιφάνειες για τουλάχιστον 30 λεπτά (4). Ο χυμός λεμονιού σκοτώνει επίσης τον ιό της χολέρας και μπορεί με ασφάλεια να απολυμάνει το νερό (αν το νερό δεν έχει δυνητικά υψηλό επίπεδο pH) (5).

Για να το χρησιμοποιήσετε ως απολυμαντικό στην κουζίνα, αναμείξτε το χυμό 3 λεμονιών με δύο κουταλιές της σούπας σαπουνιού Μασαλλίας (από ελαιόλαδο) και μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε ένα μπουκάλι του ενός λίτρου. Γεμίστε το με νερό και ανακινήστε καλά για να αναμειχθούν τα συστατικά. Χρησιμοποιήστε το όπου επιθυμείτε για να σκοτώσει τα μικρόβια και να κρατήσει την κουζίνα σας καθαρή.

ΠΗΓΗ: https://share24.gr/kopste-lemoni-sta-4-ke-rixte-alati-afto-kolpo-tha-allaxi-ti-zoi-sas/

(Commenting: OFF)

Βρείτε παρακάτω μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας προβιοτικό και θρεπτικό λάχανο τουρσί (πηγή: Youtube – Υγιεινός τρόπος ζωής)

Ετοιμασία: για 2 βαζάκια 1,5 λ. και 1 λ.

-2 κιλά τραγανό, ζουμερό κομμένο λάχανο
-2 κ.σ. αλάτι, ΧΩΡΙΣ ιώδιο (40 γρ.) – 2% από το βάρος του λάχανου
-1 κ.γ. ζάχαρη – προαιρετικά (5 γρ.)
-1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη – 3% από το βάρος του λάχανου
-Στρόγγυλα πιπέρια
-Δαφνόφυλλα
-Κόλιανδρο

Αφαιρούμε 2-3 εξωτερικά φύλλα τα οποία πιθανόν να περιέχουν και άλλα μικρόβια πέρα από τα επιθυμητά, καθώς και σκόνη.
Κόβουμε το λάχανο στα τέσσερα αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι με το μαχαίρι και ψιλοκόβουμε.
Ζυγίζουμε το λάχανο και υπολογίζουμε για κάθε 1 κιλό λάχανο να προσθέσουμε περίπου 20 γραμμάρια ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ αλάτι, χωρίς ΙΩΔΙΟ. Αν δεν έχουμε ζυγαριά, τότε να θυμόμαστε, ότι 1 κ.σ. αλάτι ζυγίζει περίπου 20 γρ.
Όταν τελειώσουμε, μεταφέρουμε το λάχανο σε καθαρά βάζα και το στριμώχνομαι πιέζοντας σφιχτά, όσο γίνεται περισσότερο με τα χέρια μας, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΕΡΑ μέσα στο λάχανο.
Προσέχουμε να μην γεμίσουμε τα βάζα μέχρι πάνω, αλλά αφήνουμε ένα περιθώριο 3-4 εκατοστά.
Σκεπάζουμε τα βάζα με καπάκια και αφήνουμε σε σκιερό μέρος, σε ιδανική θερμοκρασία 18-22 βαθμούς.
Φροντίζουμε το λάχανο να καλύπτεται από την υγρή άλμη.
Μετά που θα περάσουν τρεις-τέσσερις μέρες ( μπορεί να πάει και 1 εβδομάδα) τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε το λάχανο.
Πώς να καταλάβετε ότι το λάχανο είναι έτοιμο?
Πρώτον, όταν στην επιφάνεια σταματούν να βγαίνουν οι φυσαλίδες (αφρός). Δεύτερων η άλμη θα έχει ένα ανοιχτό χρώμα, τρίτων το λάχανο θα έχει μια αλμυρή και ξινή γεύση και θα είναι τραγανό.
Σε περίπτωση που δεν φτάσει το υγρό από το λάχανο, διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι νερό (240 ml) 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι και συμπληρώνουμε.

Παρακολουθείστε στο παρακάτω βίντεο την εκτέλεση της συνταγής:

(Commenting: OFF)